Innuti

Det går framåt här.
Saker ordnar sig.

Jag har fortfarande inga bilder att bjuda på.
Men tipsar om filmen Hämnden.
Se den.

Kanske är detta en klysha:
(men klyshor är inte så farliga börjar jag tro)

Det är bra att bli omskakad
Så att man kan fundera på saker och ting.

Sedan förra veckans omskakning har jag tänkt såhär:
"Jag kan inte skydda mig mot livet.
Jag kan inte ordna några garantier för att
slippa inbrott eller andra svarta svårigheter.
Jag kan inte ordna för mig så att mitt liv
alltid kommer kännas rättvist."

Ibland är det skönt att komma på vad man inte kan.
Så att man liksom vet vad som gäller.

Till sist ett lockbete: Håll ut! Så snart kameran kommer
kommer nya tips och bilder och roligheter.


Things are starting to work out.
(Last weeks burglary
is the reason for why there's
not been so many updates.)

Soon things will get back to normal,
until then watch the danish/swedish movie: Hämnden



Om oktober

I helgen var vi ute på landet.
Jag tittade i gamla böcker om bondens år.

Så här skrivs det om oktober:

"Nu tågar kall oktobervind
och skövlar löv i lönn och lind,
ty höstens dagar stupa.
Nu griper vemodskänslan in
och ängslan når vart mänskosinn,
som räds för mörkret djupa".

Jag tycker om vemod. och höst.
På sydsvenskan idag står det om
snö påväg in över skåne.

Jag håller tummarna för att det är sant!


Om frånvaro

Hej på er.
Det blir inga tjusiga bilder eller
snärtiga blogg-inlägg här på ett tag.
Vi hade nämligen inbrott i måndags.

Men misströsta icke!
Jag är snart tillbaka,
när vi har en dator och en kamera igen.

//Helena


Bokmalens återkomst?

Tusen tack för era boktips,
några hade jag redan läst,
andra står nu på min mentala att läsa lista.

Jag vill ju inte vara sämre,
så jag bjuder på några av mina favoriter.

Vibeke Olsson: böckerna om Sabina.
En serie historiska romaner som utspelar sig under romarrikets storhetstid.

Med risk för att upprepa mig: Cora Sandel,
Har skrivit böckerna om Alberte
men även andra tjusiga romaner såsom Kranes Konditori.
Får mig att vilja utforska nordligaste Norge.

Har på sistonde njutit av flera av Agatha Christies mästerverk.

Till sist ett osäkert kort eftersom jag ännu inte läst boken:
Ännu en historisk roman. Författaren heter Lars Widding
och boken på nattduksbordet heter 1812.

När jag ändå är igång vill jag slå ett slag för barnböcker
(Som allt oftast visar vara gjorda minst lika mycket för vuxna)
Var är min syster? heter en bok som Sven Nordqvist hittat på.

Och en fantastisk roman (som jag minns det)
är Jag minns att jag sprang av Ron Mclarty

Mitt problem är annars att jag alltid glömmer titlar och författare.

Vill ni ha fler boktips så titta in hos Ugglan.



Since I in an earlier post asked for good books to read. 
I decided I should share some of my favourites.
The names of the Authors are the ones written in bold letters.
I think all of them except Vibeke Olsson is avaliable in English!
Enjoy.


Om det godaste

Har hittat ett recept på chokolate chip cookies. Det slår rekord i godhet!

Ingridienser
300g smör
2 1/4 dl socker
2 1/2 dl brun farin
2 ägg 
3 tsk vanillinsocker
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao
200 g choklad (grovhackad, vit eller mörk)

Gör såhär:
Smält smöret. Vispa ihop farin, ägg och vaniljsocker.
Blanda sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt.
Blanda sedan i resten av ingredienserna. Fortsätt att blanda tills smeten blir
som en stor ”fudgeboll”, ganska seg och kolaaktig,
då blandar du till sist i den grovhackade chokladen.
Dela upp smeten i mindre bollar och platta ut lite lätt 
på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader ca 10 minuter.
Kakorna ska ha flytit ut till ganska stora platta kakor,
de är fortfarande lite svällda när de är klara i ugnen
men sjunker ihop när de väl kommer ut och får svalna. 
Låt kakorna dock svalna lite på plåten innan du flyttar dom till ett galler,
Godast är de när de fått svalna eller har legat i frysen
 och avnjuts tillsammans med varmt te eller kaffe.

Receptet kommer härifrån


I finally found the ultimate chokolate-chip-cookie recipe
It goes like follows:

300g butter
225 ml sugar
250 ml Brown Sugar
2 eggs
3 teaspoons vanilla sugar
3 cups flour
1 teaspoon salt
1 teaspoon baking soda
4 tablespoons cocoa
200 g chocolate (coarsely chopped, white or dark)

I do hope that it's the right amount, i tried my best to convert it.

Melt butter. Beat together brown sugar,sugar, eggs and vanilla sugar.
Then mix in the melted butter and whisk in thoroughly.
Then mix in remaining ingredients.
Continue mixing until the batter becomes a huge "fudge ball,"
quite tough and toffee-like, mix with the  coarsely chopped chocolate.
Divide mixture into small balls and flatten a bit and put on baking treys
Bake at 175 degrees for 10 minutes.

Om andra som är bra

Ibland när jag sitter och pluggar villar jag mig ut på internätet.
Då hamnar jag här och där. Det är finessen med google-sökningar tycker jag.

Två fina bloggar:



enough is enough!

och Quietland

Och slutligen inspiration, för trots att jag klarat mig två år
utan pennskrin är det nu dags att ta slag i saken.
En instruktion hittade jag här.


Blir så nöjd av alla begåvade människor!

Här kommer från och med nu lite kort text på engelska.
Inte för att jag fått storhetsvansinne,
men för att en vän efterfrågat.


This is some inspiration I found while not studying,
I really like all those talented people!
(And then the explenation that I'll start doing this short english
translation because there are english readers as well.)
Hope you feel more wellcome now!


Sökes!



Jag är en tjej på 24 vårar som söker dig.
Du är lagom tjock, och lätt att ha att göra med.
Du tycker om att mysa framför tända ljus i höstmörkret.
Kanske har du erfarenheter av livet kring skelskiftet 1800-tal 1900-tal?
Eller så är du modern och smart. Både svenska och engelska går bra,
är du från danmark är det inte heller något hinder.
Du får inte vara svartsjuk, för ibland har jag flera på gång samtidigt.

Hör av dig snarast!

Vet ni någon som passar?
Jag behöver massor av boktips!


Ljuset

Eller: Varför jag gillar hösten














Om när färdigheter leder till nyheter

Eller: Om när man gjort klart något och börjar på något nytt.
Det är som att höstens intåg gett massvis av handarbetesinspiration.

Just nu är det en gigantisk shal (Highland triangle shawl för att vara exakt)
Mönstret kommer från boken Folk Shawls, bilden kommer härifrån.



Men eftersom omväxling förnöjer är planen att börja med denna så småningom.
(bilden är som ni ser från Knitonthenet, där finns mönstret också såklart)



Planen är alltså att vara urtjusig i vinter, eller i vår, eller mer realistiskt: nästa år?


Känslan i kroppen


Om när allting är för långt

Jag tänkte: Tjusiga färger
Jag tänkte: Alldeles för lång
Därmed praktiserade jag resårbandsprincipen.
Mycket enkelt och effektivt.
Du hittar en kjol eller klänning som är tjusig men för lång.
Du tycker det är tjorvigt att lägga upp den.
Så istället trär du ett resårband i fållen,
spänner det lagom hårt.
Och vips är det som varit alldeles för långt,
alldeles lagom kort.






Om att frångå sina principer

Jag vet att jag åtagit mig att försöka skriva om inspirerande saker.
Och inte så mycket om allt ospännande jag är med om.

Men ibland får man frångå sina principer lite.
När man liksom inte kan hålla sig:

Jag ber er vänligast att bli lite imponerade.
I onsdags var jag på föreställning i grannstaden.
Seven: berättelser från sju kvinnors liv.
Oerhört bra att få upp ögonen för att det jag ser som en rättighet
inte är det för en kvinna i samma ålder i ett annat land.
Jag tycker om att bli omskakad.

Johanna Koljonen var där.
Jag tycker Johanna är väldigt bra.
Känner mig liksom väl till mods när hon pratar från radion.
Eller tävlar i TV-program.
Det är nu ni ska bli imponerade.
Vi pratade lite,eller, Johan pratade.
Jag stod bredvid och log mitt största och vänligaste leende.
Jag sa: På spåret.
Jag sa också: tusen tack för en fin kväll.

Jag måste verkligen ha gjort intryck tänker jag.


Om att hålla premiär





Premiärkväll för puffblusen.
Fyndad på Kupan i Östersund,
det är helt klart där det händer.


Om Jan Andersson





Reklampaus: Det här är det kanske roligaste som finns just nu.
Om du inte läst ännu klicka här och gör det. Eller köp seriealbumet här.

Annart läsvärt som gjorde morgonen solskensklar var repotaget om Håkan Hellström i DN.
Mycket glädje minsann. Och som om det inte var nog är det kanelbullens dag imorgon!


Om att upptäcka att det är som man trott

Precis som jag anat ända sedan jag svischade förbi
 Cafe Wallonia första gången har jag varit övertygad om att
det antagligen är ett fantastiskt fik. Kanske det bästa i Malmö.
Nu är saken undersökt och jag säger inget mer än:
Gå dit, njut!

(För er som inte bor i Malmö: Kom hit)
Det ligger vid Värnhemstorget förresten.


Om att samla på...

...Shalar
Nytt tillskott från helgens Göteborgsresa.








RSS 2.0